Friday

MAURI Compressed Yeast (Yis Basah)



Pengenalan mengenai Ibu Roti
Kegunaan utama ibu roti adalah sebagai pemangkin di dalam proses pengawetan atau penapaian, di mana ia penting di dalam pembuatan roti. Kegunaan bahan penaik adalah untuk mengeluarkan gas yang menyebabkan roti ‘naik’. Ibu roti melakukan ini dengan memamah gula yang terdapat di dalam tepung, dan membebaskan karbon dioksida dalam proses itu. Ketika ibu roti atau yagi memamah gula, ia membebaskan karbon dioksida. Apabila tiada ruang lain untuk dituju, gas ini memenuhi belon. Proses yang serupa terjadi apabila roti ‘naik’. Karbon dioksida daripada ibu roti itu mengisi ribuan buih seakan belon yang terdapat di dalam adunan. Sebaik roti itu dibakar, inilah yang memberikannya tekstur ‘berudara’

Yis basah: 
Nama saintifik Compressed Yeast
Packingnya berbentuk seperti butter
Mesti di simpan di dalam peti ais 1-6*C
Mempunyai jangka hayat yang pendek
Baunya kurang menyenangkan
Ia biasanya di bancuh dengan air putih atau air susu.

Halal Status
250gm


Jom ke Pandan!
For enquiry/order, please do email us at pandanpbb@yahoo.com

No comments:

Post a Comment