Sunday

CREAM OF TARTAR


Cream of Tartar tidak begitu popular di alam baking tetapi ada juga resepi yang menggunakan additive ini.  From the experience in Pandan, yang selalu cari bahan ini ialah bakers yang mencuba resepi yang menggunakan cream of tartar, sometime siap bawa resepi lagi.

Cream of Tartar terhasil daripada asid tartarik dan bersifat asid.  Biasanya serbuk ini dicampurkan dalam putih telur untuk membuat meringue.  Ianya juga digunakan untuk membuat chiffon cake & kek keju bakar.
Cream of Tartar
55g
RM1.50
Jom ke Pandan!

8 comments:

  1. maaf. ada maklumat mengatakan cream of tartar ini adalah produk hasilan sampingan daripada proses pembuatan wine. jadi kehalalan produk ni macam mana ya??boleh terangkan. terima kasih...

    ReplyDelete
  2. Hi Anonymous : Thanks for your feedback. Cream of Tartar yang dijual di Pandan ada halal certification. Nanti kami akan postkan dalam blog. Thanks, Pandan

    ReplyDelete
  3. cream of tartar bukan krim ka? check dalam google tak sama, yang ni nampak macam serbuk je?

    ReplyDelete
  4. Hello, cream of tartar adalah product yang texture serbuk. Thanks, Pandan

    ReplyDelete
  5. Cream of Tartar ni sebenarnya campur dalam cake ke ? atau campur dalam cream ? kat K.L ade ke jual Pandan Baking Studio punya ? Klau ade kat mane area di K.L ..Saya kat Selayang ni.Saya ni yg bertanya "Cencaru N Mackerel"

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  6. ada jual cream cheese powder tak?

    ReplyDelete
  7. Ada effect tak kalau tak masuk kan cream of tartar ni dalam resipi eventhough dia require suruh masukkan?

    ReplyDelete