Wednesday

Serbuk Taufu Fah : GDL/Sekko


To make the hot tau foo fah, you will need a special caking ingredient called Lactone or its scientific name Glucuno-Delta-Lactone (GDL). 


RESEPI TAUFU FAH

BAHAN BAHAN:

   300gm Kacang Soya
·         2 litre Air
·         * 2 ½ sudu besar Tepung jagung
·         * ½ sudu teh SERBUK TAUFU FAH
·         * ¼ cawan air masak
·         1-2 helai Daun pandan
·         Air gula putih atau merah

CARA-CARA:
1. Basuh kacang soya & rendam selama 4-5 jam
2. Jangan terlalu lama nanti taufu fah akan berair
3. Kisar kacang soya bersama 2 litre air & tapis menggunakan kain muslin (kasa)
4. Masukkan daun padan & masak air soya hingga betul-betul mendidih
5. Dalam mangkuk berasingan campurkan bahan-bahan yang bertanda * tepung jagung, serbuk taufu fah & air
6.     Sediakan  bekas tahan panas untuk memastikan taufu fah sentiasa panas dan menjadi keras
Tuang dengan segera air soya yang telah mendidih kedalam bekas. Bacuhan tepung jagung dikacau seketika dan masukkan kedalam air soya panas cepat-cepat. Kacau rata sekejap dan tutup. Biarkan selama 30 minit dan siap

Last update: May 2014
For enquiry/order, please do email us at pandanpbb@yahoo.com

Monday

ANNAHISHAM CHEEZY SAUCE



AnnaHisham merupakan product bumiputera. Ianya cukup mudah disediakan – hanya penambahan air panas sahaja. Hasilnya sama seperti cheezy sauce yang dinikmati di Fast Food Outlets.

Kandungannya:
Milk Solids, Vegetable Fat, Modified Starch, Maltodextrin, Vegetable Powder, Cheese Solids, Flavour Enhancers, Dextrose, Salt, Glukose Syrup Solids, Food acids, Flavourings, Mineral Salt Spices. Yeast extract, Anti Caking Agents. Spice Extract Colourings.

Cara Penyediaan:
Campurkan serbuk cheese dengan air panas >85c sedikit demi sedikit. Gaul rata hingga sebati dan pekat. Penggunaan serbuk cheese dan air bergantung pada berapa banyak yang hendak dihidangkan

Panduan Penyimpanan:
• Simpan di tempat dingin dan kering
• Elakkan dari terkena direct cahaya matahari
• Bancuh sekadar penggunaan sahaja
• Penyimpanan dan penggunaan mengikut tarikh luput yang tertera di bungkusan

Selamat Mencuba!
Last update: May 2014
For enquiries/order, do email us pandanpbb@yahoo.com