To make the hot tau foo fah, you will need a special caking ingredient called Lactone or its scientific name Glucuno-Delta-Lactone (GDL).
RESEPI TAUFU FAH
BAHAN BAHAN:
300gm Kacang Soya
· 2 litre Air
· * 2 ½ sudu besar Tepung jagung
· * ½ sudu teh SERBUK TAUFU FAH
· * ¼ cawan air masak
· 1-2 helai Daun pandan
· Air gula putih atau merah
CARA-CARA:
1. Basuh kacang soya & rendam selama 4-5 jam
2. Jangan terlalu lama nanti taufu fah akan berair
3. Kisar kacang soya bersama 2 litre air & tapis menggunakan kain muslin (kasa)
4. Masukkan daun padan & masak air soya hingga betul-betul mendidih
5. Dalam mangkuk berasingan campurkan bahan-bahan yang bertanda * tepung jagung, serbuk taufu fah & air
6. Sediakan bekas tahan panas untuk memastikan taufu fah sentiasa panas dan menjadi keras
Tuang dengan segera air soya yang telah mendidih kedalam bekas. Bacuhan tepung jagung dikacau seketika dan masukkan kedalam air soya panas cepat-cepat. Kacau rata sekejap dan tutup. Biarkan selama 30 minit dan siap
Last update: May 2014
For enquiry/order, please do email us at pandanpbb@yahoo.com