Wednesday

Serbuk Taufu Fah : GDL/Sekko


To make the hot tau foo fah, you will need a special caking ingredient called Lactone or its scientific name Glucuno-Delta-Lactone (GDL). 


RESEPI TAUFU FAH

BAHAN BAHAN:

   300gm Kacang Soya
·         2 litre Air
·         * 2 ½ sudu besar Tepung jagung
·         * ½ sudu teh SERBUK TAUFU FAH
·         * ¼ cawan air masak
·         1-2 helai Daun pandan
·         Air gula putih atau merah

CARA-CARA:
1. Basuh kacang soya & rendam selama 4-5 jam
2. Jangan terlalu lama nanti taufu fah akan berair
3. Kisar kacang soya bersama 2 litre air & tapis menggunakan kain muslin (kasa)
4. Masukkan daun padan & masak air soya hingga betul-betul mendidih
5. Dalam mangkuk berasingan campurkan bahan-bahan yang bertanda * tepung jagung, serbuk taufu fah & air
6.     Sediakan  bekas tahan panas untuk memastikan taufu fah sentiasa panas dan menjadi keras
Tuang dengan segera air soya yang telah mendidih kedalam bekas. Bacuhan tepung jagung dikacau seketika dan masukkan kedalam air soya panas cepat-cepat. Kacau rata sekejap dan tutup. Biarkan selama 30 minit dan siap

Last update: May 2014
For enquiry/order, please do email us at pandanpbb@yahoo.com

9 comments:

  1. As Salam saya berminat nak beli GDL ni..macam mana saya boleh pesan

    ReplyDelete
  2. Waalaikumusalam, boleh hntar order ke pandanpbb@yahoo.com :-)
    Thanks,
    Pandan.

    ReplyDelete
  3. AnonymousJuly 04, 2014

    Mcm mane sy nk dptkn serbuk gdl ni.

    ReplyDelete
  4. Assalam to all, sudi2kan ye untuk menyinggah kat blog saya
    http://www.paandelondon.blogspot.com
    Maaf ye TT sebab saya tumpang iklan…
    Sekian, terima kasih.

    ReplyDelete
  5. Bagi alamat..nak beli..hari minggu buka ke..

    ReplyDelete
  6. Salam..nak tanyer klu bubuh taufu fa banyak xkan jadi ker?

    ReplyDelete
  7. D mana mau beli ni sekko?? Negeri mana? Daerah mana?

    ReplyDelete
  8. Sy nak beli tepung saiko bagi alamatx

    ReplyDelete
  9. Serbuk GDL boleh dibeli di semua kedai bahan bakeri. Nisbah terbaik utk taufu fah, 2 liter air soya pekat bersamaan 1½ sudu besar + 2 sudu besar tepung jagung.

    ReplyDelete