Fondant atau folled fondant juga dikenali sebagai plastic icing/sugar paste. Ianya salah satu bahan dekorasi kek yang sangat mudah dibentuk. Cara menyimpan fondant juga penting supaya tidak rosak, harus dibungkus dengan plastik kedap udara dan diletakkan di tempat yang sejuk dan kering. JANGAN menyimpannya di dalam freezer kerana strukturnya cepat rosak.
Di Pandan, kami menjual ready made fondant bermacam warna http://jomkepandan.blogspot.com/2011/01/vanilla-fondant-snow-ice.html. For customer yang nak cuba buat fondant, check the below method. Happy trying!
Resepi : Bahan Fondant
100g shortening
15gm gelatin
60ml air
100gm cecair glukos
50ml glycerine
100gm gula ising
Kesemua bahan di atas ada dijual di Pandan Pusat Bekalan Bakeri Shah Alam/Mydin Mall, USJ
- Kukus air bersama gelatin
- Masukkan glukos bersama shortening. Kacak sehingga menjadi cair
- Masukkan glycerine dan gula ising sedikit demi sedikit dan kacau rata
- Putar hingga menjadi doh dan masukkan pewarna mengikut citarasa
For enquiry/order, please do email us at pandanpbb@yahoo.com
mcm mana nk cari cecair glukos tu ek ? hm tu air gula juga ke ?
ReplyDeleteMesin Fondant untuk keperluan usaha ande
ReplyDeletefondant Beater Machine
sekarang masih ada Jual tak
ReplyDelete??